35 godina od polufinala Alkara sa Zadrom: Klub Sinjana Zagreb organizira projekciju utakmice

Autor: Josip Grčić

Na današnji dan, 20. prosinca 1983. godine košarkaši Alkara igrali su polufinalni susret jugoslavenskog prvaka Kupa. Tim povodom, projekciju te slavne utakmice organizira Klub Sinjana Zagreb…

U polufinalnoj utakmici za jugoslavenskog prvaka Kupa Alkar je igrao sa Zadrom kao domaćin. Svi se dobro sjećaju sinjskog puta do tog povijesnog finala – nakon gostujućih pobjeda protiv Juga i Borika, domaćih sa Šibenikom i Trepčom te Borcem do tog povijesnog polufinala sa momčadi Donatova grada.

Sinjska košarkaška bajka, prije tog polufinalnog ogleda, počela se pisati i na ulicama Sinja, a atmosferu koja je vladala tih dana u Sinju i tijek same utakmice s mnogo emocija opisao je kolega novinar, Joško Kontić:

«Ako smo dobili Šibenku i Borca, možemo i Olimpiju. To je pod mus! A Bosna? Je da je Bosna državni i evropski prvak, al’ ako KemboMišoMaxBare i Leš opet polude, ko zna – đava nit ore nit kopa! A Zadar? Ajme majko! PahlićMatulovićPopovićSkroćePetranovićSunaraObad i ona dva kampanela – Blažević i Vranković šta su veća od cile naše momčadi skupa. A tek trener. Legendarni Pino Đerđa. Suci drću čin ga vide. Zadra nemoremo dobit, al nismo valjda prokleti da ćemo izvuć baš nji!»

Kako bi Sinjani tek bili realni da su znali da će se ta ista momčad Zadra, samo dvije, tri sezone nakon toga, usred Zagreba okititi titulom državnog prvaka isprašivši pri tom onu slavnu Draženovu Cibonu, koja se tih godina dva puta penjala na košarkaški Mont Blanc.

No sudbina je u Sinj dovela upravo tog moćnog, strašnog, nedodirljivog i nepobjedivog Zadra. I dok je većina Sinjana za ogled sa Zadranima prizivala čudesnu pomoć svoje Zaštitnice koja je i njihovim pradjedovima donijela pobjedu u borbi protiv Turaka, Stipe Vrcan planirao je kako će, umjesto čuda, i Zadru uvaliti zonu na kojoj su dentjere polomili mnogi trenerski filozofi.

Konačno, došao je dan utakmice.

«30 godina posli slike nimalo ne blide. Dvorana puna ka’ šipak. Veličanstveni Maligani i Maliganke. Navijački paka. Transparent – ‘Samo hrabro Vrcanovi momci za Evropu naći će se novci!’ Podbacivanje. Kembo zakucava priko zadarski kampanela. Max trpa sa svi strana, a onda kad mu izlaze naruku – ulaz… I balun i Sunaru i Obada, i Petranovića, sve ih je Barba zakuca u koš. Tribine u komi. Petranović tuče laktin. Neko naš pada. Stipe Vrcan uliće u teren kada je 715-a. Dvorana vrije. Alkar vodi. Sat otkucava. Pobjeda je u rukan…

Al’ onda, čudne odluke sudaca. Zadar se vraća. Nervoza. Umor. Nesrića. Pridnost se istapa. Zadnje sekunde, Alkar vodi po koša i ima napad. Neko od naši pod faulon gubi balun. Suci muće. Kontra Zadrana…

Nepunu uru vrimena prije toga naš Sinjanin Mladen Delićskriknio je onu povisnu – ‘Ljudi moji je li to moguće?’ Ma je li moguće da se iva utakmica more izgubit? Zadnja sekunda, 82:81 zanas, ali Skroće je sam na ziceru… Gotovo je. Gubimo. Odnio nas je đava…

Najedanput – Čova. Leti i konsa. Skroće pada. Nema koša. I onda počinje najduža sinjska sekunda svi vrimena. Sirena. Ne čuje se pištaljka. Gobac i Radić motiraju kraj. Zadrani traže faul. Nema šanse. To nikad niko ne bi svira. Niko i nikad! Iz tri iljade grla ori se – ‘Mi smo Sinjani…!’ Stipe Vrcan leti u ariju. Počinje sinjska košarkaška ludnica… Još traje…»

Upravo tim povodom, Klub Sinjana Zagreb organizira projekciju te povijesne utakmice ovog četvrtka, 20. prosinca od 18:30 sati u prostorijama Kluba. Projekciji će nazočiti predsjednik Alkara, Denis Glavan te brojni košarkaši iz mnogih sinjskih generacija poput Anđelka Vrce, Duje Vidića, Petra Milanovića Litre, Davora Vučkovića, Tomislava Župića, Ive Čovića, Miše Klarice, Tomislava Jukića, Ante Peraice i mnogih drugih.

Poziv svima onima koji su u blizini hrvatske metropole da dođu na projekciju u Klub Sinjana Zagreb.