Alkar poražen na otvaranju poluzavršnice juniorskog prvenstva Hrvatske, Cibona prelomila utakmicu u trećoj četvrtini i slavila s visokih +36

Piše: Milan Buljan

Juniori sinjskog Alkara poraženi su na otvaranju poluzavršnice juniorskog prvenstva Hrvatske, a boljom momčadi se pokazao ABA prvak Cibona. Prvo poluvrijeme proteklo je u izjednačenoj igri, a Cibosi su utakmicu prelomili u trećoj četvrtini kada su na svoj konto nadodali 20 koševa viška.

Juniori: Cibona – Alkar 118:82
(28:21, 23:19, 36:16, 31:26)

Cibona: Paponja (7), Majcunić (14), Rašić (29), Bistrović (7), Porobić (19), Buljević (14), Gnjidić (8), Kalajžić (4), Branković (16)
Alkar: Jurela I. (9), Zukanović (8), Pralija (17), Jukić-Bračulj (12), Jurela B. (9), Vučković, Talaja, Jukić, Župić (5), Tvrdić (10), Tomašević (12)

Odlično je Alkar otvorio utakmicu, obrana je bila posložena na pravi način, a požrtvovnosti nije nedostajalo od prve minute. Alkar je u napadu bio organiziran, a Cibona je zaredala mnoštvo promašaja čime je Alkar utakmicu otvorio na najbolji mogući način, vodstvom od 6 koševa razlike. Trebalo je Ciboni čak dvije minute da dođu do svojih prvih koševa, a najveću prijetnju Alkaru zadavali su ispod koša odakle u nastavku postižu nekoliko lakih koševa budući da bi se uvijek našao nebranjen čovjek i lako poentirao. Cibona je poravnala rezultat polovicom četvrtine 13:13, a u idućem napadu i povela. Od tog trenutka vidjeli smo dvije trice, po jednu na svakoj strani, a u nastavku je Alkar zaredao nekoliko neuspješnih šuteva za 3 poena što iskusni juniori Cibone iskorištavaju i dolaze u vodstvo od 7 koševa razlike. Rezultat prve četvrtine je 28:21, a u njoj se sasvim jasno nagovijestilo kako ćemo gledati otvorenu i brzu igru s mnoštvom lijepih poteza i još lijepših koševa.

Alkaru i u drugoj četvrtini najveće probleme zadaje nebranjen čovjek ispod koša odakle Cibona postiže lagane koševe. Uzvratio je Alkar s nekoliko odličnih dalekometnih koševa. Valja napomenuti kako je Cibona kroz cijelo prvo poluvrijeme zapravo samo i prijetila ispod koša budući da su im vanjski šutevi i šutevi s poludistance bili na jako lošem postotku. Cibona u nastavku pokazuje agresivnu igru u obrani, a Alkar dolazi do lakih poena iz niza slobodnih bacanja. U trenutku kada je Alkar počeo uzimati skokove u napadu dolazi do rezultata 38:34, ali dvije izgubljene lopte i promašen šut za 3 poena ponovno dovode do povećavanja prednosti Cibone na 42:36. Na kraju se na poluvrijeme odlazi s rezultatom 51:40 budući je Alkar zaredao nekoliko jako loših i neorganiziranih napada, a uz sve to svirana je i nesportska pogreška. Imali smo tako dojam nakon prvih 20 minuta da bi Alkar mogao zaprijetiti Ciboni koja se u ovoj utakmici postavila kao izniman favorit, ali i kao favorit za osvajanje prvog mjesta u grupi. Nažalost, nastavak utakmice ponudio je potpuno jednosmjernu putanju.

Loše je Alkar ušao u drugo poluvrijeme, Cibona bezo povećava prednost na 60:42, a juniori sinjskog Alkara od tog trenutka doživljavaju potpuni potop. Forsiraju Alkari šuteve za 3 poena, ali lopta ne želi u obruč što Cibona kažnjava brzim kontrama. Tako su polovicom četvrtine Cibosi imali prednost 18:6 u toj četvrtini, a u slijedeće tri minute igra se koš za koš. Potpuni raspad sistema dolazi pred kraj četvrtine kada Cibona radi seriju od 11:0 kažnjavajući Alkarovu brzopletost i pad koncentracije. Nastavak je to na prethodne utakmice Alkara II u kojima smo vidjeli dva lica Alkara. U prvom poluvremenu gledali bi odličnu igru, dok bi fijasko uslijedio u drugom poluvremenu. Zaključujemo treću četvrtinu rezultatom 87:56.

Posljednju četvrtinu Cibona otvara serijom 8:0, a do kraja utakmice igra se izjednačena igra i u konačnici Cibosi slave s visokih 118:82. Statistiku cijele utakmice možete vidjeti na ovom linku.

Sljedeću utakmicu Alkar igra u nedjelju u 11:30h protiv Podraveca.