Alkar u dalmatinskom derbiju poražen od Šibenika, Sinjani pobjedu ispustili u posljednjem periodu

Autor: Josip Grčić

Šibenik je u uzavreloj atmosferi Baldekina došao do druge pobjede u prvenstvu pobjedom nad sinjskim Alkarom. Držali su Sinjani konce u rukama sve do posljednjeg perioda u kojem je nalet domaćina bio pretežak pa je serija od nevjerojatnih 14-0 bodove ostavila na domaćem parketu…

ŠIBENIK – ALKAR 88:79 (20:27, 18:19, 22:17, 28:16)

5. kolo HT-Premijer lige
Šibenik. Dvorana “Baldekin”. Gledatelja: 600
Suci: Martin Vulić (Zadar), Leo Roglić (Split), Mario Živaljić (Split)

Šibenik: Poščić (16), Šarić (3), Vuko (6), Gulin (4), Bašić (7), Grozdanić, Jelić, Rajčić, Junaković (23), Nakić (26), Paić (3), Klepo. Trener: Miro Jurić
Alkar: Brown (25), Jurela, Boban (4), Bašić, Modrić (5), Šimunović-Erpušina, Markulin (14), Marić (1), Šipić (4), Žaper, Vučić (26), Elez. Trener: Srđan Helbich

Dalmatinski derbi od početka se i po igri pokazao kao takav. Prednost se u prvom periodu selila s jedna na drugu stranu, Sinjani su igrali na pogon dobro raspoloženog Browna dok su Šibenčani bili podosta “šuplji” u obrani. Amerikanac, u redovima Alkara, od sinjskih 27 zabio je 10 koševa. Igralo se tako sve do kraja četvrtine kada je Alkar preuzeo kormilo i kombiniranim koševima Browna i Vučića došao do prednosti od sedam koševa (20:27).

Stvari se na terenu, barem što se igre tiče, nisu promijenile ni u početnim minutama drugog perioda – Alkar je boljom igrom lako dolazio do koševa, prednost je na polovici narasla na velikih deset koševa razlika što je nagnalo trenera Jurića na minutu odmora. Urodila je plodom ta stanka pa su domaćini mini-serijom 6-0, na krilima Junakovića i Bašića, smanjili na svega pet koševa minusa. Nisu Narančasti više od toga mogli, a tricom Markulina, u posljednjim sekundama, Alkarevci su na odmor odnijeli osam koševa viška (38:46).

Pokušavali su ubrzavanjem igre i domaćini doći do “malo zraka” pored odličnih Sinjana, ali nitko se na pravi način nije pridružio Junakoviću koji je serijom 5-0 otvorio treći period. I dalje je svoju odličnu šutersku kanonadu imao Brown, “nagrađivao” Šibenčane koševima sa svih pozicija i držao pristojan razmak Alkara pored Šibenika. Trica Markulina, četiri minute prije kraja treće četvrtine, bila je dovoljan razlog da domaći strateg pokuša umiriti svoju momčad, koja se evidentno mučila, a činilo se kako je taj pokušaj i uspio. Vuko i Nakić doveli su Šibenčane nadomak Alkara, a na sreću Sinjana, nesportska Marića, završila je tek jednim košem domaćina.

Nalet Šibenčana u posljednjem periodu bio je nezaustavljiv, 14-0 u četiri minute okrenula je debelo “vodu na mlin” domaćina. Pali su Sinjani u ponor kojemu se kraj nije nadzirao. Promašivalo se sa svih mogućih pozicija, iz očekivanog i neočekivanog, a tek su 4 i pol minute prije kraja Alkarevci došli do prvog koša u posljednjem periodu. Do kraja su domaćini rutinirano upisali bodove i drugu pobjedu u prvenstvu.

Uz sportsku borbenost na terenu u pravoj košarkaškoj atmosferi svoj obol dali su navijači Funcuti i Maligani snažnim navijanjem s tribinama uzavrelog Baldekina.

U idućem kolu Alkar je domaćin Boscu dok je Šibenik gost Hermes Analitice.