Katastrofa u Osijeku, Alkar zamrznut na minus 30!

Piše: Josip Grčić

Košarkaši Osijeka su sasvim zasluženo uzdignutih ruku ostavili pobjedu na domaćem terenu, nanijevši tako Alkaru poraz i strepnje pred domaći susret sa Splitom u posljednjem regularnom kolu natjecanja. Od početka nije funkcioniralo u redovima Sinjana, pokušavao je Helbich naći raspoložene igrače za odgovor domaćima, ali jednostavno nije išlo…

Vrijednosnice Osijek – Alkar 121:91
(28-24, 24-17, 34-19, 35-31)
Osijek. Mala dvorana Gradski vrt. Gledatelja: 30
Suci: Alfred Jovović, Jelena Tomić, Mateo Pavičić (svi Zagreb)

Vrijednosnice Osijek: Šango (22), Mandić (5), Turalija (10), Ihring (35), Darling (26), Boras (9), Perić (10), Vrkić (29), Kordić (2), Starčević, Abu Abdul
Alkar: Šipić (3), Vučić (22), Markulin (5), Marić (11), Brown (21), Modrić (1), Šamadan (4), Svalina (7), Jurela (8), Žuljević (5), Pralija (4).

Zahvaljujući sjajnoj obrani i čak pet pogođenih trica u svega tri minute brzo je Osijek našao put do osjetne dvoznamenkaste prednosti. Zbilja je dojmljiva bila kanonada domaćih koju su kreirali Franko Šango i Darling Maxwell te primorali trenera Helbicha na brzu reakciju.
Velike probleme Sinjanima je pravio upravo raspucani Šango, ali Alkar se ipak vratio u igru pa je na prvi mini predah Osijek odnio svega četiri koša viška (28-24).

Alkar niti u nastavku susreta nije djelovao pretjerano dobro, ali ništa bolje nisu igrali niti domaći košarkaši. Brown je, odmah na početku, sveo razliku na svega tri koša zaostatka, ali potom je odreagirao i Osijek, gotovo u pravilu vezao dva koša na jedan Alkarev i na odmor odnio ugodnih plus 11 (52-41).

Treći period tricom je otvorio domaći Ihring, ali je na sinjskoj strani jedino Vučić držao “glavu iznad vode” što svakako nije bilo dostatno pored gotovo nepogrešivih Osječana. Pokušavao je Helbich s minutom odmora, mijenjao je na svim pozicijama, tražio raspoložene, ali nikako nije išlo.
Alkar je u tom periodu upao u ralje bezidejnosti, sve se svodilo na isforsirane šuteve i solo akcije pojedinaca pa je uoči posljednjih deset minuta brojao minus od 26 koševa (86-60).
Puno veća briga za Sinjane bila je ozljeda Ljube Šamadana, sredinom četvrtine, kada je u nezgodnom doskoku bio primoran napustiti teren.

Posljednja dionica prošla je ipak u nešto manje naglašenom intenzitetu, jasno je bilo tko će na kraju slaviti pa su solidne role dobili i mlađi igrači sinjskog sastava.

Posljednje kolo regularnog dijela natjecanja u Sinj dovodi Split u utakmici koja će se pokazati kao ključan dio cijele sezone. Izravni konkurent u borbi za opstanak, Hermes, jučer je doživio jedan od težih poraza u povijesti kluba kod Cibone (132-77), a u posljednjem kolu dočekuje Vrijednosnice.