Kiša oprala prašinu s problema: “Stara” u sanaciju, “Nova” u igru i sve to uz mnogo prijetnji sa strane

Autor: Josip Grčić / Foto: Antonio Mirko Macan

Na naslovne stranice lokalnih medija proteklih dana došla je priča oko stare sinjske dvorane i problema nastalih uslijed prekida na prošloj domaćoj utakmici Alkara s Goricom prvotno zbog prokišnjavanja krova koji je u “lokvu bez dna” pretvarao parket ispod zapadnog koša. Slijedom takvih prilika, gradska izvršna vlast iznašla je rješenje problema, pokrenula sanaciju, ali dugačak popis uvjeta kako bi se HKS “smilovao” i ukinuo suspenziju odigravanja košarkaških utakmica ipak je prevelik zalogaj za kratko vremensko razdbolje pa će Alkar do kraja tekuće i u narednoj godini biti preseljen u novu dvoranu…

U uredu Blaženka Bobana, splitsko-dalmatinskog župana, u srijedu je održan hitan sastanak na iniciranje gradonačelnice Kristine Križanac, a u svrhu sanacije krova stare sportske dvorane koja je proteklih dana došla na naslovne stranice svih lokalnih medija.

Prekidi utakmice Alkara i Gorice u realnost su doveli dugotaloženi problem i mnogo puta progledavanja kroz prste dvorane koja je, posebice u zimskim mjesecima, bila, blagorečeno, neprimjeren prostor za utakmice, a pogotovo treninge i pripreme raznih sportskih kolektiva i školaraca triju srednjih škola. Prvotno zbog prokišnjavanja koje je u nekoliko navrata, kod zapadnog koša, na manje periode zaustavljalo subotnju košarkašku utakmicu.

„U koštac“ s problemom uhvatila se gradska izvršna vlast pa je na inicijativu gradonačelnice Kristine Križanac u srijedu održan sastanak u Županiji na kojem se, u jako kratkom roku, našlo rješenje za sanaciju dotrajalog krova. U međuvremenu je napravljeno i sve što se potrebne dokumentacije i uvida tiče pa je jutros izvršenje projekta odobrio i župan Blaženko Boban, kako nam je i potvrdila gradonačelnica Kristina Križanac:

„Brzo smo reagirali i našli rješenje. Troškovnik sanacije je napravljen, nepovoljni vremenski uvjeti malo su odužili uvid u stvarno stanje na krovu, ali i to je uspješno izvršeno i upravo smo dobili „zeleno svjetlo“ od Županije i promptno se kreće u realizaciju!“

Na odlične vijesti odmah smo sinjsku gradonačelnicu upitali i o vremenskom periodu trajanja radova na što je ona odgovorila:

„Sanacija bi, po planu, trebala trajati svega nekoliko dana. Kao gradonačelnica moja obveza bila je što prije reagirati, dvorana će, po mom mišljenju, biti spremna za odigravanje utakmica i dalje, a sada je sve na Košarkaškom savezu i KK Alkar da usklade daljnje korake“.

Rukavica rješenja ja bačena, ali dalek je “vizir od cilja” jer se za zadovoljavanje svega onoga što traži Savez trebaju još dobrano “zasukati rukavi”. Na popisu onog što se pod moranjem mora riješiti kako bi sinjski košarkaški dom i dalje bio Srednjoškolska sportska dvorana su dotrajale instalacije, grijanje, preuređene svlačionice, ali i potpuno novi dotrajali parket. Ruku na srce, posao koji nije vrijedan nekoliko dana, mjeseci, a pogotovo još nekog kraćeg razdoblja.

Ipak, ono što se u ovoj cijeloj priči jedino postavlja kao “svjetlo na kraju tunela” je priča o novoj dvorani koja je, prema riječima predsjednika Denisa Glavana, spremna za postati novo privremeno sjedište sinjske košarke:

“Teško razdoblje je za nama, nikome nije lako i svi smo tužni nakon ovakve odluke HKS. Zbog sigurnosti naših školaraca koji koriste staru dvoranu krenulo se u hitnu sanaciju krova, ali Alkar će svoje utakmice morati igrati u novoj dvorani koja je već spremna za iduću utakmicu. Uz postojeći kapacitet od 300 mjesta s dodatnim tribinama  nadomjestit će se još 300 mjesta.”

Svakako zavidan napredak, ali ono što je sigurno kako će se barem, po prodanim kartama u staroj dvorani, kapacitet itekako debelo premašiti jer brojka od svega 250 karata prodanih po utakmici naspram više od tisuće “grla s tribina” zvuči posve poražavajuće. Važno je još naglasiti kako se dodatan kapacitet odnosi na popunjavanje mjesta na postojećim tribinama, a bude li potrebe i iza koševa može se smjestiti dodatan broj sjedalica i montažnih tribina koje će se koristiti u dogovoru s Viteškim Alkarskim društvom.

Koliko su Sinjani na emocijama brzi dovoljno govori i podatak kako je, uslijed bure oko dvorane i igranja sinjske košarkaške uzdanice, podosta žestokih prijetnji stiglo na adresu Uprave kluba, od tobože “sinjskih dušebrižnika” koji su imali rješenje, a od realizacije i dovođenja u vezu s izvršavanjem tih rješenja “peru ruke”.

“Mnogo problema je u novoj dvorani i u Savezu su iskoristili priliku i sve nam sasuli u ovoj suspenziji. Posao nije lagan, ali mislim kako će se ova sezona morati privesti kraju u novoj dvorani. Mnogo je tu posla za kratko vrijeme, ali ono što veseli kako je naše potrebe prepoznala Županija i bit će nam u svemu “desna ruka”. Ono što moram istaknuti, a nikako ne želim da me se shvati da navijam za novu dvoranu, jest kako igrači jedva čekaju zaigrati u novoj dvorani zbog svih tih teških uvjeta s kojima se susrećemo u staroj koja je svakako odgojila mnoge generacije!”, rekao je Denis Glavan.

Okončanje problema i pečat na odluku stavit će Hrvatski košarkaški Savez. Nova sportska dvorana, uz još provjeru težinske vrijednosti tribina, trebala bi dobiti privremenu dopusnicu za odigravanje utakmica dok će se za povratak u dugogodišnji sinjski košarkaški dom morati ipak malo pričekati. Alkar je napravio sve u svojoj moći da i dalje omogući Sinjanima uživanje u sinjskom ponosu, a sada potez povlači Hrvatski košarkaški Savez. Hoće li zajednički jezik i trenutno najbolje moguće rješenje problema u vidu igranja u novoj dvorani naći točke presjeka Savez i Alkar? Preostaje tek za vidjeti…

Foto: Ferata (Chagar)