Nevjerojatna završnica u Zagrebu: Hermes do pobjede u posljednjim trenutcima

Autor: Josip Grčić / Foto: Milan Buljan

Alkar je u Zagrebu upisao još jedan prvenstveni poraz, a uspješnija je od Sinjana ovoga puta bila Hermes Analitica. Ipak, domaćini se nisu ni u najluđim snovima nadali kako će gotovo riješen susret doći na korak do propasti. Dvije uzbudljive posljednje minute i pobjeda u zadnjim trenutcima iako je, ruku na srce, dvobod mogao slaviti i Alkar…

HERMES ANALITICA – ALKAR 92:86
(28:22, 25:25, 21:18, 18:21)
Zagreb. KC „Dražen Petrović“. Gledatelja: 300
Suci: Martin Vulić (Zadar), Jelena Tomić (Zagreb), Josip Mikulić (Osijek)

Hermes Analitica: Tončinić (6), Krapić(28), Garafolić(11), Ćubela(12), Foster(26), Svoboda, Kordić(9), Proleta, Kalpić, Vlaić, Bjelanović P., Bjelanović F.
Alkar: Modrić (8), Šipić (10), Vučić (25), Svalina (13), Marić(6), Markulin(16), Šimunović-Erpušina, Jurela, Pralija, Brown (8).

Vrlo dobra obrana Alkara na početku susreta natjerala je domaćina da nekoliko pokušaja baci „u nepovrat“ pa su se koševi Hermesa svodili uglavnom na proizvod individualnih ulazaka pojedinaca, ali nije takvo stanje dugo trajalo jer su Zagrebčani vrlo brzo uspostavili kontakt obrana-napad i došli do plusa od šest koševa na kraju prvog perioda. Iako su dvjema vezanim tricama dvije minute prije kraja Svalina i Vučić vodu natjerali „na sinjski mlin“ odgovor se nije trebao dugo čekati preko Garafolića.

Mini seriju 8-2 napravio je na startu druge četvrtine Alkar, došao na korak do potpunog povratka, ali uslijedila je i namjerna Marića nakon koje su ponovno domaćini došli do ugodnih +5 (35:30). Ipak, na pogon skupine Maligana, Sinjani se potpuno uzdižu i svega tri minute prije predaha tricom Svalina prednost seli na sinjsku stranu (41:42) što je bio dovoljan povod za „alarm“ treneru Zvonimiru Mravku. Urodila je minuta odmora uistinu plodom i u nepunu minutu lansirala košarkaše Hermesa ponovno na šest koševa razlike.

Košarkaši Hermesa su sredinom trećeg dijela došli su i do plusa od deset koševa čiju je realizaciju kreirao Amerikanac Foster koji se u nastavku pak prometnuo u „glavni problem“ sinjske ekipe. U crnu rupu upao je potom Alkar, griješilo se podosta u napadu, a niti obrana nije bila na očekivanoj razini pa je i prednost Hermesa još malo porasla.
Ipak tu nije bio ni približno kraj svim nadanjima Alkara koji je gotovo stigao do čuda u posljednjoj četvrtini.

Očigledna želja Alkara za možebitnim čudom u posljednjoj je četvrtini u velikoj mjeri počela izlaziti na vidjelo, tri minute prije kraja za svega dva koša zaostatka zakucao je Šipić pa je ponovno intervirala domaća klupa.
A onda su krenule te dvije minute koje su bile ravne „vječnosti“ – prvu meč loptu promašio je Markulin, ponovno su domaćini prosuli napad, a onda je izjednačenje Sinjanima propustio donijeti Brown. I treći napad su potom promašili košarkaši Hermesa, a nakon nekoliko dodira Martin Vulić je pokazao loptu za Sinjane. Pogodio je Forest u nastavku, Svalina „zaradio“ korake, a onda propustio i tricom donijeti preokret da bi namjerna Modrića pečatirala pobjedu domaćem sastavu u infarktnoj završnici.

U idućem kolu Alkar na domaćem parketu dočekuje Cedevitu.