Povijest kluba

Na Gardunu je pronađen nadgrobni spomenik Gaja Laberija koji u ruci drži loptu nalik današnjoj nogometnoj lopti. Ova stela ugrađena je na pročelju kuće Romana Perkovića u Vrličkoj ulici u Sinju, a prava je uvertira za ono što će se u Sinju događati sredinom dvadesetih godina dvadesetog stoljeća!

Dogodilo se to u vihoru ratnih zbivanja kada se zajedničkim snagama austrougarskih vojnika (uglavnom Čeha) i domaćih mladića osniva nogometni klub.

Omladina i društvo imena „Hrvatski sokol“ tog povijesnog 18. travnja sastali su se u mastionici Bepice Vuletića i na „točki dnevnog reda“ našla se rasprava o osnivanju nogometnog kluba koji je na radost mnogih na istoj sjednici i osnovan, a ime, koje je do danas ostalo sačuvano, bilo je „Junak“!

Prvi predsjednik kluba je austrougarski podoficir češkoga podrijetla Ante Brož, a njegov zamjenik Emil Bondij, također njegov zemljak. Tajnik kluba je Frankuli Lubin, blagajnik Petar Vuletić, a članovi Uprave: Niko Manđeralo, Filip Borković, Mirko Kačić, Ante Lajić, Ante Živalj i Frano Kalafatić sve domaći mladići.

Od tada do danas NK Junak iz Sinja je ponos grada Sinja i miljenik brojnih zaljubljenika u nogomet bez ikakve iznimke u godinama!

Dres kluba je plave boje, ali su svoje utakmice na početku stoljeća igrali u crno bijeloj kombinaciji jer se zbog siromaštva nije moglo nabaviti tkanine plave boje za dresove.

U klubskim vitrinama nalazi se preko 250 trofeja sa raznih natjecanja.

Klub svoje utakmice igra na Gradskom stadionu Sinj, a Junakovce do pobjeda svojim navijanjem vode vjerni Maligani koji od svog postanka bodre NK Junak i KK Alkar iz Sinja!

Junače dični,
Sinja znamenu – gordi!

Panti Junaka
Od šešneste minula vika
Generacija Sinjska svaka…
Čast ga merita…
Doklen san ka dite
Junakove igre ćirila
Mislin prolazlo,
Bože moj kaće sto godina.
Valja to iščekat dragi svite…
Runjne ledine
Kolkoš Junaka iznjidrile…
Nije se ni užnalo…
Krpašin se do svanuća tanjcalo.
Onomen ko je slike
Od zaborava sačuva,
Nek godine mite,
Velka slava zanavika biće…
Ki onon ko je libre tinbra..
Velka fala…
Svimin poletarcin
I od baluna znalcin…
Koji mladost daše za Junaka
Našu diku
Triba pripravt fraju velku.

Onizin koji pod borićin počivaju…
Ne smetit njiovu ćaricu …
Molit Mariju Divicu
Zabilužit ji u spomenaru Junakovu vičnu.
Neka nova dica
Pripovidaju
Povist Junakovu begenaju…
Čuvajmo Junaka doklen je u nami žića.
O drugizi godina sto
Junaku će spivat pismu,
Ko se ni rodijo nije
Sto posto.
A ja evo ujtila se zeru pera..
U srcu od ponosa planti žera…
Junakovci Bog Van da dobra svega.
Povist štujte i našega Junaka
Jerbo šta je Sinj prez njega.
Sritno Junače
I komen za te srce tuče,
Doklen Cetna žubori
Mačkula na Staron gradu gori
I Gospi se čeljad moli….

Marija Librenjak, spisateljica povodom 100. godina Junaka

VREMENSKA CRTA

[stm_share_this share_style=”list_fade” position=”left” title=”Share”]

Osnivanje NK Junak Sinj

Dok je poglavar Arabije na ustanak pozivao svoje sunarodnjake, u Dalmatinskoj Zagori, u malom Sinju događala se i ispisivala zlatnim slovima nogometna povijest!

Omladina i društvo imena „Hrvatski sokol“ tog povijesnog 18. srpnja sastali su se u mastionici Bepice Vuletića i na „točki dnevnog reda“ našla se rasprava o osnivanju nogometnog kluba koji je na radost mnogih na istoj sjednici i osnovan, a ime, koje je do danas ostalo sačuvano, bilo je „Junak“!

No, nakon tog zaključka nametnuli su se mnogi problemi!
Regularne lige bilo nije pa je Junak često bio gost ili pak domaćin Zmaju Makarska, Troglavu iz Livna ili Šatoru iz Glamoča!

placeholder

PRVA SLUŽBENA UTAKMICA KLUBA

Na igralištu u Tripalovom voćnjaku, poznatom pod nazivom „Tripinica“ tako je, prvu službenu utakmicu odigrao Junak, a na suprotnoj strani bila je momčad Hajduka koja je tek pet godina ranije osnovana!

Igrajući s prvom postavom momčadi, Splićani su dotukli Sinjane rezultatom od čak 13:0!

Klub nije imao prostorija, rad kluba financirali su članovi koji su skupljaći u škrabicu održavali ekipu na životu, a dvije lopte su tek imali Sinjani koje su krpali samo kako ne bi imali izdvajanja i za taj dio opreme!

placeholder

BEZ NOVČANIH SREDSTAVA I BEZ NASLOVA PRVAKA DALMACIJE

Nakon što je američki admiral brodova vidio potencijal u Sinju i nogometu te financirao Junak mnogo je novih imena i simpatizera došlo u grad „pod Kamičkom“, a prvih dvadesetak godina tako je prolazilo, sve dok u tim trenutcima teškog stanja kao „desna ruka“  nije stigao splitski Hajduk koji je u nekoliko navrata darivao sinjski klub s dresovima, kopačkama, loptama…

No, usprkos tomu je 1946. godine zbog nedostatka financija Junak ostao lišen mogućnosti da se natječe za prvaka Dalmacije jer nije otputovao na odigravanje utakmice protiv Višana i Višani osvajaju titulu!

Ipak, kako su to bile prijelomne godine uspjeha u sinjskom sportu vatreni navijač „plavih“ Bepo Britvić spjevao je himnu Junaka:

Hitri momci ponosni su,
Avruće im srce bije,
Junački su to športaši
Divne naše Dalmacije!

Junak to je ponos Sinja
Decenije o tom zbore!
Ej športaši, omladino,
Junak k sebi sve vas zove!

Uz bedeme našeg kluba
Nek se bura kleta smiri,
A pobjeda nek nam slavno
Kud prođemo ime širi!

NEUSPJEH U POHODU NA AMATERSKOG PRVAKA JUGOSLAVIJE

Junak je nastavio redati dobre rezultate, a kao najljepši poklon svojoj vjernoj publici bilo je drugo mjesta Dalmatinske zone s kojim je dobio pravo natjecanja u borbi za amaterskog prvaka Hrvatske koju Sinjani i osvajaju!

Ona ih vodi do prava nastupa i mogućnosti osvajanja titule amaterskog prvaka Jugoslavije! No, iako je Junak bio i organizator tog događaja tek se popeo na treću poziciju i ostao u sjajnim okolnostima bez pehara!

SINJANI NE PROLAZE KVALIFIKACIJE I OSTAJU BEZ DRUGE LIGE

Junak je nastavio redati dobre rezultate, a ni prvo mjesto u Dalmatinskoj zoni nije bilo dostatno za ono što se sanjalo godinama – ulazak u Drugu ligu – zapad!

No, iako nije uspio sezone 1969./1970., uspjeh i prvo mjesto u regularnoj ligi bila je prava uvertira za ono što će se dogoditi narednu sezonu!

Stoje: Jozić, Križević, Jović, Levantin, Šabić, Breko, Križević (trener)                                                                                                              Čuče: Ugrin, Jukić, J. Kalinić, Sumina, S. Kalinić

JUNAK POSTAJE DRUGOLIGAŠ, SINJEM JE ZAVLADALO LUDILO

Junak je ponovno osvojio 1. mjesto u Dalmatinskoj zoni i izborio nove kvalifikacije!
Junak je svoj put prema drugoj ligi morao preko Sloge!

Utakmica u Sinju završila je pobjedom Sinjana 4:3, a pobjednik se i dalje tražio u uzvratnoj utakmici. Mora se priznati da su Sinjani sa sumnjama i bojazni ispraćeni na revanš u Čakovec. Međutim, Junak je zaigrao junački – i izborio prolaz dalje nakon jedanaesteraca (regularni dio – pobjeda Sloge 1:0). Sinjani su realizirali svih pet kaznenih udaraca, dok je Sloga jedan promašila.
Slavlju nije bilo granica, a riječi tadašnjeg reportera Bože Šimleše najbolje opisuju situaciju:
„Kakvo je to slavlje bilo! Više od tisuću navijača nalazilo se u Čakovcu i slavilo… A kad su se vratili u Dalmaciju i iz Trogira se uputili prema Sinju, slavlju nije bilo granica. Sva sila automobila stavljena je na raspolaganje tisućama Junakovih navijača uz pratnju barjaka, bučnu zvonjavu i zavijanje sirena, pucanje petardi, … jurilo se prema Sinju. Kolona se svaki metar povećavala i dok su jedni još bili u Splitu čelo kolone stapalo se s golemom vojskom na sinjskim ulicama. Činilo se kao san. A zar i nije dugogodišnji san Sinjana ostvaren? Junak je ušao u drugu ligu i Cetinska krajina je slavila kako samo ona zna…“

Igrači i vodstvo kluba su od strane navijača i mlađih uzrasta sinjskoga kluba izneseni na ramenima iz autobusa. Također dok se kolona kretala gradom, iz tisuća grla izvikivano je „Plavi, plavi“, „Naprijed Junak“.
Pjevala se i Junakova himna ponosno i junački. Nogometaše i vodstvo pozdravili su i predstavnici društveno-političkog i sportskog života poželjevši im nove uspjehe u višem rangu natjecanja.

Gradska glazba je povodom ulaska u II saveznu ligu na Trgu maršala Tita održala koncert, dok je vokalno-instrumentalni sastav „Alkar“ stvarao ugodno raspoloženje na Trgu Desete dalmatinske partizanske udarne brigade.

PONOVNO JUNAK PREKRATAK U KVALIFIKACIJAMA ZA DRUGU LIGU

Razdbolje od ulaska u drugu ligu bilo je raznoliko!

Ponovno su Sinjani imali i svjetlih i tamnih trenutaka pa je Junak opet završio u rangu niže i opet se borio za ulazak u Drugu ligu- zapad koja se slavila 1970./1971. godine!

Junak je u toj godini osvojio i Županijski kup, ali do druge krune nije uspio! Pretežak ispit bio je NK Radnik iz Gorice!

Stoje: I. Poljak, I. Roguljić, J. Čeko, Tomić, R. Ugrin, A. Vukovič                                                                                                                Čuče: Klarić, S. Buljan, Dukić, Knezović, Vrca

JUNAK JE SUDIONIK MEĐUREPUBLIČKE LIGE

NK Junak bio je u zlatnom razdoblju svog postojanja, a ponovno prvo mjesto u ligi donijelo je nove lijepe uspomene sinjskog kluba!

Sinjani su otišli u kvalifikacije za međurepubličku ligu i uspio ući u ligu i ostati u njoj dvije godine – do rata!

Kad je zlatnim slovima ispisano ime Hrvatska na karti Europe i postankom Hrvatskih nogometnih liga (HNL) Junak se svrstaje u 2. HNL !

Stoje: Zorica, Titlić, Jenjić, Borović, Novaković, Roguljić                                                                                                                 Čuče: Munivrana, Čurković, Knezović, Klarić, Dukić

JUNAK I DALJE REDA USPJEHE, NO VRIJEME GA NE MAZI

Od sezone 1993./1994. Junak igra 3. HNL, a nakon što je naredne sezone ušao u kvalifikacije i osvojio ih, za 1. HNL B-ligu dolazi do reorganizacije!

Skroz nevjerojatno je kako su Sinjani uslijed toga od 1. HNL B-lige došli do 3. HNL Jug!

ULAZAK U DRUGU LIGU

Junakovci su u sezoni 2007./2008. ušli u 2. HNL, iako su sezonu završili kao treći!

Naime, Hrvace i Zagora Unešić bili su bez uvjeta za to natjecanje pa je čast priparala sinjskom Junaku!

Uz to, te godine obilježilo je i otvaranje novog stadiona – Gradskog stadiona Sinj na kojem Junakovci i danas odigravaju svoje utakmice (sjeverna tribina 1.408 sjedećih mjesta, zapadna tribina 1.667 sjedećih mjesta)

PONOVNO JUNAK ISPADA U RANG NIŽE GDJE SE I DANAS NALAZI

Junakovci su u sezoni 2012./2013. ispali ponovno u rang niže- 3. HNL Jug, a taj (ne)uspjeh pišu i danas – ove sezone koju također igraju u tom rangu!

STOTA OBLJETNICA POSTOJANJA NK JUNAK

Godine 2016. svečano je proslavljena stota obljetnica djelovanja i rada NK Junak i sjećanje na taj povijesni 18. srpnja 1916. godine kada je grupa perspektivnih ljudi osnovala sinjski klub!
Brojnim aktivnostima obilježen je taj datum!
Na proslavi 100. godina s prijateljskim utakmica sudjelovali su HNK Hajduk i RNK Split, koji od ove sezone i dijeli ligu sa Sinjanima!
U prvoj je utakmici Hajduk slavio rezultatom 0:1, a Split također revijalno s 0:1!
Održana je i svečana skuština kluba na kojoj je podijeljeno 318 zahvalnica osobama koje su kroz Junakovo stoljeće rada i djelovanja dali svoj veliki doprinos!
Uz vatromet i bakljadu za Junak, predstavljena je i monografija „Stotka Junaka“ Maria Garbera!

No, veliki obol cijeloj svečanosti dali su Maligani koji su s tribina u 16. minuti napravili koreografiju koja je poslana u svijet – Junak i Maligani ZAUVIJEK!

[stm_slider enable_thumbnails=”enable” images=”882,881,880,879,878″]