SVE JUNAKOVE KATEGORIJE DOMINIRAJU PRVENSTVOM – I PETI TJEDAN ZAREDOM BEZ PORAZA

Nevjerojatne vijesti i ovog tjedna dolaze iz svih naših pogona. NK Junak Sinj bez poraza je u posljednjih 5 tjedana u svim kategorijama, od mlađih pionira, pa sve do seniora. Ovakav tijek događanja, u kojem seniori imaju 6 uzastopnih pobjeda iz isto toliko utakmica, a mlađe kategorije Junaka bilježe jedan od najboljih i najuspješnijih perioda za sobom, nešto je čemu se gotovo nitko nije mogao nadati.

Pioniri i kadeti Junaka ove su subote na domaćem terenu igrali protiv vršnjaka iz Vodica te upisali pobjedu i remi. Prvi su na teren izašli pioniri Junaka koji su slavili s 1:0 golom Nikole Vukovića sredinom drugog poluvremena, a nakon toga uslijedila je i utakmica kadeta koji su u zanimljivoj utakmici i pri vodstvu od 2:0 na kraju upisali tek bod. Za Junak su u 16. i 29. minuti golove zabili redom Karlo Poljak i Domagoj Tomašević te postavili rezultat 2:0 koji je ujedno bio i konačni rezultat prvog poluvremena. U nastavku je niz rotacija utjecao na tempo igre te su se stoga događale i neke greške u obrani koje su u 55. i 77. minuti iskoristili gosti i time došli do boda. Kadeti se tako nalaze na 7. pozicija u konkurenciji 18 klubova. Pioniri su na poziciji broj 5 u konkurenciji istog broja klubova. Mlađi pioniri i juniori nisu odigrali utakmice s Neretvom u Metkoviću budući da su domaćini otkazali susret. Mlađi pioniri Junaka tako se nalaze na petoj poziciji s utakmicom manje, a u slučaju pobjede u nadoknadi ove utakmice zasjeli bi na prvo mjesto. Juniori, koji također imaju utakmicu manje, nalaze se na vrlo visokom trećem mjestu. Seniori su u Imotskom slavili protiv istoimenog domaćina s visokih 1:5, a golove su zabijali redom Andrić, S.Barać, dok je tri gola zabio trenutno najbolji strijelac lige – Petar Bašić-Šiško.

Junak je vjerojatno jedini klub u Hrvatskoj koji se trenutno može pohvaliti sa svime ovime te stoga moramo biti iznimno ponosni na sve naše mlade Junake koji se nalaze u školi nogometa i koji mukotrpno rade na osobnom, timskom, ali i klupskom uspjehu. Veličanstvene prizore viđamo u svlačionicama svih naših kategorija, gotovo redovna stvar u posljednjih pet tjedana su slavlja. Na terenu prosječno četiri puta po utakmici gledamo spektakuarne eurogolove, uživamo u Junakovim tika-taka akcijama, promišljenim potezima, individualnim majstorijama. Slično je i na utakmicama mlađih kategorija, može se tu vidjeti pregršt dobrih poteza. Stil igre koji se u Sinju uči takav je da nikoga ne treba doživljavati favoritom jer će se ta uloga pokazati na terenu. Ovakvi uspjesi koji se bilježe u posljednjih preko mjesec dana govore nam da naš Klub ima budućnost, ima perspektivu i ima život – jer klub bez mlađih kategorija nije u potpunosti “živ” klub. Klub je živ tek onda kada aktivno odgaja, kada djecu uči prvenstveno kako biti čovjek, kako se snalaziti u svakodnevnom životu, kako se ponašati, a tek kasnije dolaze nogomet i pripadne vještine. Svjesni su naši mladi igrači da biti nogometaš znači puno više od toga da znaš igrati nogomet, biti nogometaš znači ustrajati, boriti se, ali i uživati u tome, znači radovati se uspjehu i učiti iz poraza. Upravo zato naši mladi nogometaši i pokazuju ovakve rezultate, oni su prava ekipa, klapa, tim u kojem nema nesuglasica, a ako ih i ima riješe se u vrlo kratkom roku. Prekrasni su prizori u kojima seniori dođu na utakmice mlađih kategorija i time im daju podršku u njihovu radu. Time se stvara pojam Junakove obitelji koja se sastoji od svih igrača i navijača. Ovdje ne želim spominjati Upravu jer ona spada u onaj pojam “navijači”. Ne možeš klub dobro voditi ako i sam nisi navijač toga kluba, pogotovo u ovim nižim ligama. Moraš biti 100% unutra i voljeti Junaka da bi mogao pretrpjeti teret onoga što svakodnevno žrtvuješ.

O ovim nevjerojatnim rezultatima popričali smo i s predsjednikom Junaka, Dujom Malešom, koji je čestitao svima koji su odgovorni za ovakve rezultate pri tome se bazirajući na igrače i trenere kao temelje Kluba:

I peti tjedan bez poraza u svim kategorijama, zvuči nevjerojatno, a samo je potvrda nečeg čega smo svi duboko svjesni – činjenice da u našem podneblju rastu neuobičajeno talentirani sportaši. Posebno veseli i zaključak koji se nameće kako je škola nogometa NK Junak dobro organizirana te sposobna na najbolji mogući način omogućiti razvoj mladim nogometašima. Ponajprije čestitam svim mladim Junacima koji su dio škole nogometa, kao i njihovim trenerima, a posebno voditelju gosp. Slavenu Lakiću. Kao kruna svega navedenog izuzetno smo ponosni na našu seniorsku ekipu i njihovog trenera Stipu Grčića, koji su primjer kako se sportski boriti i braniti boje svoga kluba uz uvažavanje protivnika. Uz ovakav pristup i potencijal svih naših igrača rezultat nije mogao izostati. Također, zahvaljujem se svima onima koji su pomogli naš Klub. HNK Hajduk se zahvaljujem na stručnoj podršci koja se očituje kroz rad gospodina Ivana Punoša, kao i kroz stavljanje na raspolaganje njihovih stručnih, medicinskih i sličnih službi kada se za to ukaže potreba. Međutim posebno ću naglasiti i izuzetnu susretljivost i zajednički rad sa našim bratskim klubovima NK Tekstilac, NK GlaviceNK Brnaze i Ragbi klub Sinj. Zahvaljujem i svima ostalima koji na razne načine pomažu u radu našeg kluba, a nije mali broj onih koji će se u ovoj rečenici s pravom prepoznati. Ne smijemo zaboraviti i sve naše navijače na čelu s Maliganima koji nam sve većom brojnošću daju do znanja koliko vole Junaka i koliko ih veseli kada imamo dobre rezultate. Također želim se zahvaliti našem bivšem igraču Mateu Baraću na donaciji kojom je poboljšao uvjete u radu naših mlađih kategorija.

Složit ćemo se da je iznimno lijepo kada bivši igrač, koji je uspio u svojoj nogometnoj karijeri, a koji je prve nogometne korake započeo u Junaku, i dalje osjeća pripadnost toj Junakovoj obitelji i koji ju pomaže iz inozemstva. Također, primjer borbe, htijenja, želje i volje koji viđamo kod naših seniora prepoznat je i u mlađim kategorijama koje u seniorskoj momčadi vide svoj uspjeh u nadi kako će i oni jednoga dana zaigrati i braniti boje Junaka u toj najvišoj kategoriji. Međutim, nije sve tako bajno kako se ilustrira. Uvjeti u kojima rade naši mladi surovi su i teški, nedostaje puno toga, a najviše se vapi za umjetnim terenom. O tome smo popričali i s trenerom sinjskih kadeta, Zlatkom Runjom koji nam se osvrnuo na ovaj veličanstveni uspjeh te na uvjete u kojima radi sa svojim momcima:

Svi mi u Junaku, treneri, navijači i Uprava našeg Junaka, smo sretni zbog svega što se u Klubu događa od ove sezone, a to je da sve kategorije već pet tjedana ne znaju za poraz. Takvu situaciju vjerojatno ne pamte ni najstariji navijači Junaka! Treba naglasiti kako ništa od toga nebi bilo da se u klubu ne radi dobro, na čelu s našim predsjednikom Dujom Malešom, voditeljem škole nogometa Slavenom Lakićem te svim treneri koji u Klubu rade. Nije lako raditi gdje djeca nemaju adekvatan teren za rad i gdje treneri ne znaju gdje će odraditi trening, kao ni koliki će ga prostor dočekati za odraditi isti. Osobno se nadam da će se to u skoro vrijeme riješiti te da će biti postavljena umjetna trava. Uvjeren sam da će onda rezultati u naših mladih igrača individualno biti još i bolji. Sljedeće kolo pioniri i kadeti idu u Dubrovnik igrati protiv GOŠK-a te se, kao i trener Marijo Križanac, nadam da ćemo iz tih susreta doći kući s nova tri boda te nastaviti ovu pozitivnu seriju svih uzrasta. Protiv svakog kluba u Dalmaciji (osim Hajduka) očekujem i radim na tome da Junak pobjedi i bude bolji na terenu.

Pogledamo li s druge strane isto tako možemo reći i da ti relativno loši uvjeti imaju i svoje prednosti. U teškim situacijama kuju se oni najbolji jer onaj tko nastavi igrati u takvim uvjetima i želi igrati. On uspijeva svojom borbom i trudom. Treneri u našim mlađim kategorijama imaju dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i u njih su postavili nogometne temelje (već prije je rečeno da biti nogometaš ne znači samo imati tehniku). Trener je najbolji prijatelj. Često će se dijete povjeriti treneru i od njega tražiti savjet, a od trenera će ga i dobiti. Svi su tu za jednoga, i jedan je za sve. Nogometna, sportska, Junakova obitelj.

Za kraj ostaje samo najaviti utakmice sljedećeg kola i poželjeti svim našim kategorijama uspjeh i u narednom kolu.

Raspored:
Mlađi pioniri: Junak – Omiš (Sinj, 7.10.2018 u 11h)
Pioniri: GOŠK – Junak (Dubrovnik, 6.10.2018. u 11h)
Kadeti: GOŠK – Junak (Dubrovnik, 6.10.2018. u 13h)
Juniori: Junak – Omiš (Sinj, 7.10.2018 u 13h)
Seniori: Junak – Primorac BNM (Sinj, 6.10.2018. u 15:30h)