NK Junak Sinj

Nogometni klub Junak osnovan je u gradu Sinju 18. srpnja 1916. godine. Godine 1922. uzima ime Velebit, a 1924. vraća ime Junak.

Teške godine bile su te devedesete!

Dok je poglavar Arabije na ustanak pozivao svoje sunarodnjake, u Dalmatinskoj Zagori, u malom Sinju događala se i ispisivala zlatnim slovima nogometna povijest!

Omladina i društvo imena „Hrvatski sokol“ tog povijesnog 18. travnja sastali su se u mastionici Bepice Vuletića i na „točki dnevnog reda“ našla se rasprava o osnivanju nogometnog kluba koji je na radost mnogih na istoj sjednici i osnovan, a ime, koje je do danas ostalo sačuvano, bilo je „Junak“!

No, nakon tog zaključka nametnuli su se mnogi problemi!
Regularne lige bilo nije pa je Junak često bio gost ili pak domaćin Zmaju Makarska, Troglavu iz Livna ili Šatoru iz Glamoča!

Na igralištu u Tripalovom voćnjaku, poznatom pod nazivom „Tripinica“ tako je, izdvojili smo, igrala i momčad Hajduka koja je, igrajući s prvom postavom momčadi, dotukla Sinjane rezultatom od čak 13:0!

Klub nije imao prostorija, rad kluba financirali su članovi koji su skupljaći u škrabicu održavali ekipu na životu, a dvije lopte su tek imali Sinjani koje su krpali samo kako ne bi imali izdvajanja i za taj dio opreme!

Nakon što je američki admiral brodova vidio potencijal u Sinju i nogometu te financirao Junak mnogo je novih imena i simpatizera došlo u grad „pod

Kamičkom“, a prvih dvadesetak godina tako je prolazilo, sve dok u tim trenutcima teškog stanja kao „desna ruka“  nije stigao splitski Hajduk koji je u nekoliko navrata darivao sinjski klub s dresovima, kopačkama, loptama…

Nakon što je ´39. počeo II. svjetski rat u Junaku dolazi vrijeme „odmora“ jer su mnogi igrači tada otišli u partizane pa se klub nije mogao kompletirati, ali u pogonu i to u „najvećoj brzini“ nastavio je iza rata kada je redovno odigravao prvenstvene utakmice!

Klub su osnovali nogometni entuzijasti koji su po gradskim livadama naganjali kožnatu loptu. Mahom su to bili sinjski studenti koji su studirali po Splitu, Zagrebu i drugim gradovima te su i u svom gradu željeli zaigrati nogomet. Ime kluba je nastalo iz dišpeta prema Hajduku pa su Sinjani rekli ako Split ima Hajduka onda Sinj mora imati Junaka. Dres kluba je plave boje ali su svoje utakmice na početku stoljeća igrali u crno bijeloj kombinaciji jer se zbog siromaštva nije moglo nabaviti tkanine plave boje za dresove. U klubskim vitrinama nalazi se preko 250 trofeja sa raznih natjecanja.

Prvi predsjednik kluba Junak je bio Ante Brož, a u prvu utakmicu kluba odigranu na blagdan Velike Gospe 15.kolovoza 1916. poveo prvi kapetan Mirko Kačić.

1939. pobjeda nad Hajdukom 1:0 strijelac gola Barišić
1946. zbog nedostatka financija nije u mogućnosti otputovati na odigravanje utakmice protiv Višana za prvaka Dalmacije i Višani osvajaju titulu
1968. osvaja drugo mjesto u Dalmatinskoj zoni pa dobija pravo u natjecanju za amaterskog prvaka Hrvatske te osvaja tu titulu koja mu omogućuje nastup u završnici za amaterskog prvaka Jugoslavije čiji je i organizator ali zauzima tek treće mjesto
1969./1970. osvaja prvo mjesto Dalmatinske zone i odlazi u kvalifikacije za Drugu saveznu ligu koje ne prolazi

1970./1971. prvo mjesto i ponovni odlazak u kvalifikacije za drugu saveznu ligu Jugoslavije ali ovaj put prolazi i kvalificira se utakmicom u Čakovcu a na povratku ga dočekuje 10 000 ljudi na Sinjskoj pijaci važno je napomenuti da je klub kao trener tada vodio Mirko Jozić poslije proslavljeni trener Nogometne reprezentacije Hrvatske
1987. prvi u Dalmatinskoj zoni i osvajač Županijskog kupa u kvalifikacijama za Drugu saveznu ligu ispada od NK Radnika iz Velike Gorice
1988./1989. prvo mjesto Dalmatinska zona te išao u kvalifikacije za međurepubličku ligu te je u 21 dan odigrao 1 prvenstvenu i 6 kvalifikacijskih utakmica te se uspio kvalificirati i u toj ligi ostati sve do rata.
postankom Hrvatskih nogometnih liga (HNL) svrstan je u 2. HNL

Objavljeno u