VELIKI RAZGOVOR: Ivan Gudelj, izbornik U19 reprezentacije pred kvalifikacijsko kolo u Sinju i Dugopolju

Piše: Josip Grčić
Foto: HNS

Sinj i Dugopolje od 20. do 26. ožujka domaćini su U19 reprezentacije koja se, u trećoj skupini, s Mađarskom, Njemačkom i Norveškom bori za prolaz među osam najboljih u Europi. Bio je to povod za veliki razgovor s izbornik Ivanom Gudeljom koji nam je ekskluzivno otkrio planove za budućnost, pogled na kvalifikacijsko kolo te šanse njegove Hrvatske…

Nogometna priča Ivana Gudelja nasilno je stala u 26. godini kada je pad u susretu Hajduka i Crvene zvezde kao dijagnozu imao rupturu mišića, ali tek nekoliko dana poslije Gudelj se suočio sa užasavajućim otkrićem hepatitisa B. Kako to uvijek biva pa na jednu nevolju prst sudbine okrene u potpunosti životnu ploču prije četiri godine Ivan je ostao i samohrani otac jer je u 45. godini života preminula njegova supruga. Kćeri Ivana i Đana pravi su “vjetar u leđa” hrvatskog U19 izbornika koji će svoje momke za desetak dana povesti u borbu zvanu Europsko prvenstvo u Armeniji.

Prošle godine došli ste na mjesto izbornika. Koliko ste imali prostora za napredak i kako komentirate činjenicu da smo dobili domaćinstvo ovog kvalifikacijskog kola?

“Krajem osmog mjeseca prošle godine došao sam na mjesto izbornika, a to je bilo svega dva mjeseca prije kvalifikacija u Češkoj. U jednom sam trenutku razmišljao kako bi bilo lijepo da se kvalificiramo u drugi krug, da uz to dobijemo domaćinstvo na izvlačenju u Lyonu i da igramo u dalmatinskim mjestima. Sinj, Dugopolje, Imotski, Makarska – sve su to mjesta u kojima sam ja tražio da igram još dok sam bio izbornik U-16 reprezentacije jer na tim utakmica uvijek bude ukupno do 10 tisuća ljudi.”

Svi se dobro sjećamo te 2013. godine kada je, tada U16 reprezentacija, upravo u Sinju i Dugopolju ostvarila povijesan plasman. Sjećate li se u dobroj mjeri još tog uspjeha?

“2013. godine u generaciji Halilovića, Ćalete Cara i drugih upravo su u Sinju i Dugopolju reprezentativci ostvarili prolaz u “grupi smrti” s Francuskom, Španjolskom i Belgijom kada nam nitko nije davao nimalo šanse, a od prije par godina UEFA je donijela odluku kako kod U-19 reprezentacija u kvalifikacijskom kolu u nastavak prolazi samo jedan što znači da najbolji idu među osam “the best” u cijeloj Europi.
Moram ponovno napomenuti i uvijek će mi u najvećem sjećanju ostati ta 2013. godina kada smo u Sinju dobili Španjolsku 3:2 i Francusku u Dugopolju 1:0, a u toj generaciji je za Francusku igrao Kingsley Coman i Ousmane Dembele pa shvaćate koliko je velik bio taj uspjeh!”

Dva pripremna ogleda za U19 reprezentacijom, oba protiv Srbije. Jeste zadovoljni pripremama?

“Žao mi je što ne mogu pozvati 30 igrača jer se proširio kvalitetan broj igrača, ali i žalosti kako smo kao provjere imali svega dvije provjere i obje provjere sa Srbijom, a u oba slučaja konkurirali su mlađi igrači zbog odsutnosti standardnih prvotimaca. Ta činjenica je dobra za hrvatski nogomet, a naš je cilj da od ovog godišta barem dva, tri igrača dođu u A selekciju.”

Prva utakmica kvalifikacija u Sinju je s Njemačkom, sigurno će ona, ako bude s dobrim rezultatom, puno pomoći u hrvatskim nastojanjima?

“Prijelomna utakmica je s Njemačkom, puno će toga usmjeriti jer je turnirski način natjecanja poseban. Svi znamo kako si u velikoj prednosti kad otvoriš s pobjedom i s obzirom da u nastavak ide samo jedna reprezentacija pa svaki kiks može biti presudan.”

Sigurno je ono što posebno veseli činjenica i kako čak šestorica igrača su igrači Hajduka. Ponovno se pokazuje kako je Split i okolica prava kolijevka talenata?

“Hajduk i Dinamo imaju odličnu školu i svakako mi je drago da je šest igrača iz Hajduka. Tu su Ante Palaversa, kapetan reprezentacije, Leon Kreković, Michele Šego, Mario Vušković, Jakov Blagaić i Jurica Pršir. Velika je budućnost pred njima, ali svakako ne smijemo zaboraviti niti ostale igrače iz Osijeka, Rijeke, Dinama… “

Rekli ste u prijašnjem razgovoru kako vas samo žalosti što se ne okupite prije pa da još kvalitetnije ne odradite sve pripreme za kvalifikacije?

“Jedino zbog čega mogu biti nezadovoljan jest kako se kasno okupljamo, doslovce dva dana prije prve pripremne utakmice, bez obzira što su to igrači koji stalno treniraju i koji participiraju u drugim i prvim momčadima, ali treba se voditi računa o takvim stvarima kako bismo što bolje odreagirali.”

Motiva kod momaka zasigurno ne nedostaje, a eto i spomenuta šestorica igrat će, doslovce, pred svojom publikom.

“Dečki će zasigurno biti motivirani jer znaju da je osim hrvatskom nogometu to uspjeh i za njih jer je reprezentacija “točka na i” cijele karijere, ali i na takvim utakmicama bude mnogo menadžera pa je moguća i daljnja afirmacija.

Za kraj, puno uspjeha želimo i može jedna vaša prognoza ovih kvalifikacija. Može li Hrvatska U19 reprezentacija doći među osam najboljih u Europi?

“Njemačka je favorit u ovoj skupini, ali protiv nas nitko ne može biti favorit i mi ćemo učiniti sve da se pokušamo plasirati među osam najboljih. Puno će značiti i podrška publike stoga sve pozivam da dođu u Sinj i Dugopolje i skupa napravimo ono što svi želimo!”